Форумче за българите на Майорка Форуми

ДОБРЕ ДОШЛИ! Регистрирайте се и участвайте във форума!

ВходВход

ЧАТ ЗА ВСИЧКИ, разглеждащи сайта

Пускане на ОБЯВИ - ТУК

Форумче за българите на Майорка
За да си помагаме, като споделяме мнения и информация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 
 
Актуални оферти за работни места на Балеарските острови:
 

шофьорски книжки HELP

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форумче за българите на Майорка Форуми -> Работа и резиденции
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ruslan_bg2000



Регистриран на: 03 Фев 2008
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Нед Фев 03, 2008 1:32 pm    Заглавие: шофьорски книжки HELP Отговорете с цитат

отказват да ми дадат /с/ kатегория която я изкарах в българия през 2007 ноември защото сам имал резиденция от 2004 година ! нали сме европейска държава!? ЕВРОПЕЙЦИ

http://www.dgt.es/

След нашето проучване се установява, че в случая не е налице нарушение на законодателството на Общността в областта на Вътрешния пазар. Текстовете на чл. 7, пар. 1, буква д) от Директива 2006/126/ЕО относно шофьорските книжки и чл. 7, пар. 1, буква б) от Директива 91/439/ЕИО относно шофьорските книжки гласят, че "шофьорски книжки се издават само на тези кандидати, които имат обичайно място на пребиваване на територията на държавата-членка, издаваща свидетелството, или могат да представят доказателства, че са учили там за срок най-малко шест месеца."


Последната промяна е направена от ruslan_bg2000 на Сря Фев 06, 2008 10:50 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение MSN Messenger
lovely



Регистриран на: 08 Окт 2006
Мнения: 111

МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 8:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей ruslan_bg2000, линка който си сложил не се отваря. Аз потърсих документа в нета и видях, че там пише точно така: No se canjean los permisos obtenidos con fecha posterior a la firma del convenio siendo residente legal en España. . Не можеш да смениш книжка, която е придобита на дата по - късна от твоята резиденция. Но това, че сме в ЕС ти дава право да караш направо с БГ книжката си тука, без да я заместваш с Испанска. Незнам как стои върпоса за С категорията. За В категория съм сигурна, че може и мисля, че важат всички категории. Проучи върпоса дали можеш да си ползваш направо БГ книжката и не се занимавай да сия подменяш. Успех.
_________________
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ruslan_bg
Гост
IP:
85.57.4.5






МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 1:50 pm    Заглавие: шофьорски книжки HELP Отговорете с цитат

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/visSPAM?s=001&p=0207 това е саид за разрешаване точно по такива проблеми свързани с българи които живеят в европейския съюз. Писах им за проблема и те ми отговориха че след като сам имал резиденция нямам право да се явявам на изпит в собствената си държава каквато и категория да изкарам в българия не се признава от испанските власти! А закона гласи че след като живееш по вече от 3 месеца в която и да е държава от европейският съюз трява да си я смениш иначе има глоба !
Върнете се в началото
lovely



Регистриран на: 08 Окт 2006
Мнения: 111

МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 4:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Незнам какъв е този закон и кой ти е казал, че има такива изисквания. Аз съм питала тука в трафикото и са ми казвали, че може да се ползва българска книжка. Това е 1 януари 2007 насам. И не трябва да се подменя или там други работи. Според мен най-добре е да отидеш и да питаш и ти за твоята дали можеш да я ползваш. За информация не е нужно да си записваш час, отиваш в трафикото и там питаш на бюро Информация. Успех!
_________________
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nqkoi



Регистриран на: 07 Фев 2008
Мнения: 1

МнениеПуснато на: Чет Фев 07, 2008 1:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти, ако съм разбрал правилно, първо си сменил книжката си с испанска при което си върнал българската си книжка и един вид си се регистрирал като шофьор-испанец, после си отишъл в България, карал си там курс за С категория и като си дошъл пак тук, искаш испанския регистър да ти признае неиспански курс и да ти го впише в испанската шофьорска книжка? Най-лесно ми се вижда да си вземеш обратно българската книжка (отказвайки се от испанската), да я дадеш в България да ти впишат категорията и оттам нататък вече ако искаш си я сменяй пак с испанска или си карай с българската. Аз също съм питал в трафикото и са ме уверили по всички възможни начини, че с резиденция или без, българската шофьорска книжка важи и с нея можеш да си караш испанската кола без да я сменяш, само че ако я загубиш - трябва да ходиш до България, да ти я преиздадат оттам, защото тукашния регистър няма да може да ти я преиздаде поради очевидни причини.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
силвия
Гост
IP:
79.151.19.153






МнениеПуснато на: Сря Сеп 17, 2008 4:26 pm    Заглавие: едно уточнение Отговорете с цитат

Търсейки някаква валидна информация по случая със шофьорските книжки, стигнах съвсем случайно до този форум и прочетох какво сте написали. Та след като имам сериозни съмнения искам да попитам и да уточня дали съм разбрала правилно.
Значи, първо, имам шофьорска книжка от 97 г., в Испания съм резидентка от седем осем години, преди българия да влезне в ЕС ме спряха за едно нарушение, това значи беше преди около някъде четири години, оправих се някак си с полицая да не ми пише глоба и да се задълбочава в проучвания коя съм, каква е тази шофьорска книжка и тн, но ме предупреди съвсем сериозно, че трябва да я сменя с испанка иначе е незаконно. В случая, тъкмо се бях върнала от БГ, където бях за няколко месеца и бях сменила резиценцията с нова, тъй като се бях омъжила и си смених фамилията. Тоест, полицаят се пообърка малко, и тъй като не беше много голям мозък, си помисли, че това е първа резиденция /заради новата ми фамилия/ и ми каза че имам срок до шест месеца да я сменя в противен случай глобата да карам кола с българска книжка и имайки резиденция, преминавайки валидният срок е /или тогава беше 350 евро най малко/.
Разбира се, не си я смених, още си карам със същата, тъй като след около по малко от година бяха сменили закона за пореден път и по тогавашни данни можех да карам и без да я сменям. Но както се сещате законът се промени след шест месеца отново, след това за пореден път смениха закона и така до безкрай. В крайна сметка, по последни данни ако искам да си сменя книжката с испанска ще трябва да предам българската, което няма да направя, най малкото що се отнася до отнемане на точки и тн независимо че, през живота ми само веднъж съм направила нарушение и то в случая споменат по горе. Та в крайна сметка, като обобщение, след като изобщо не мога да влезна в крак с цялата тази идилия с българските книжки, реших че най добрият вариант да карам и да нямам проблеми е, българската книжка и личната ми карта или паспорт винаги ги държа в себе си, при случай че ме спрат за проверка и надявайки се, че ако това стане, няма да съм облечена в униформа отивайки или връщайки се отработа, защото ще ме хванат супер лесно. При всяко едно положение, ако ме спрат ще им говоря на развален испански и най вече на английски и ще мина за туристка.
Но, имам един въпрос, ще ходя в БГ през ноември, трябва да си подмения всички документи, включително книжката и фамилията тъй като се разведох и искам да си върна българската фамилия, та може ли да ме ориентирате дали българските книжки сега се издават с логото на европейският съюз или не? Защото по законите на ЕС би трябвало да е влезнал във вигор законът, който всички страни от съюза задължително издават този сорт документи с логото и ако имам логото на книжката, то тогава ще е решен и проблема, няма значение дали имам резиденция или не и не съм задължена по никакъв начин да си сменям книжката. Опитах се да намеря по официални сайтове отговор на този въпрос, но резултатът е нула, та ако случайно някой има правилна информация, не само "мислейки" че е правилна Shocked , ще бъда безкрайно благодарна да ми отговори.

П.С. Извинявам се за романа, който изписах, но исках да обясня подробно ситуацията.
Rolling Eyes
Силвия Embarassed
Върнете се в началото
lovely



Регистриран на: 08 Окт 2006
Мнения: 111

МнениеПуснато на: Чет Сеп 18, 2008 9:35 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Незнам какво лого слагат на българските шофьорски книжки, но откакто България е в ЕС можеш спокойно да си шофираш с българката книжка, валидна е за целия ЕС, без да се налага да я подменяш. Абсолютно потвърдена информация, ходила съм лично да питам за това.
_________________
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форумче за българите на Майорка Форуми -> Работа и резиденции
Часовете са според зоната GMT + 1 Hour
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


За да рекламирате своята дейност напълно безплатно на този сайт...



Нетера ТВ
ITV България
BG Телевизия
DJ Тачо

BG Телевизор

ТВ Справочник


Първият магазин за български продукти



Български ресторант
Can Pastilla



Бай Ганьо - Cala Mayor



Велико Търново -
Cala Mayor



България Турс -
Туристическа агенция



YORDI88



Kebapa - зад
El Corte Ingles


Ресторант
Ambassador



Дон Кебап Pedro Garau



La Cazuela - Can Pastilla



Business Class
Image Studio




Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov